SLA
Stereolitografi är den tekniken som oftast är lämpligast att använda sig av när det är hög upplösning och detaljrikedom som krävs. Det finns ett par olika typer av SLA-tekniker men alla med den gemensamma nämnaren att materialet utgår från flytande resin som härdas genom att belysas med ljus av en viss bestämd våglängd. Likt andra additiva tillverkningsmetoder bygger SLA-tekniken också upp modellen lager för lager, men med en upplösning som i regel överträffar andra tekniker. Vi levererar modeller printade med en lagerhöjd ner till 0,025mm, vilket är mindre än hälften av ett genomsnittligt mänskligt hårstrå.
Eftersom 3d-printern inte kan printa i luften behöver det finnas antingen material från föregående lager att bygga det nya lagret på, antingen i form av modellens geometri eller dedikerat stödmaterial. Detta medför i vissa fall en stor utmaning att välja lämplig orientering för modellen man vill printa då modellens geometri, gravitationen och eventuellt stödmaterial kan påverkar slutresultatet, främst med avseende på efterbehandlingskrav och ytfinish. Stödmaterialet måste nämligen manuellt avlägsnas från modellen, vilket medför en yta som är sämre än de ställen stödmaterial inte krävs. Därför är det alltid viktigt med en öppen dialog vad modellen eller mockupen skall användas till, vilka ytor eller features som prioriteras så att val som orientering, placering av stödmaterial, lagerhöjd och nivå på efterbehandling kan underlättas.
SLS
Selective Laser Sintering är en high-end 3D-printing metod där nylonpulver sintras ihop till den önskade geometrin med hjälp av en kraftfull laser och precisionskomponenter. Metoden har kapacitet att bygga objekt med hög detaljrikedom och geometrier som annars är svåra att få till med andra metoder. Tekniken kräver till skillnad mot traditionell FDM-Printing eller SLA inget stödmaterial för överhäng och genom smart beredning går det därför lättare att få uniforma ytor av hög kvalitet.
Tack vare sin höga kvalitet och detaljrikedom krävs låga nivåer av efterbearbetning för att få ett bra resultat. Till metodens svagheter hör material och maskinkostnader då det är en energikrävande process som tar lång tid. Efter att printen är färdigt är det viktigt att låta den få tid att långsamt svalna för att minimera risken för deformation.
FDM
Fused Deposition Modeling är den absolut vanligaste metoden och den tekniken de flesta tänker på när man talar om 3D-printing. Det är en mångsidig teknik som har möjlighet att producera modeller i många typer av material och färger. Tekniken är betydligt billigare än SLS och har genom åren samlat på sig många hobbyister som lagt otaliga timmar och engagemang på att pressa tekniken till att bli så bra som möjligt.
Styrkan hos tekniken är även dess svaghet, då maskinerna inte allt är så tillförlitliga och objekt som printats under många dygnt plötsligt misslyckas, vilket kan ge en domino-effekt och förstöra hela modellen. Materialet och maskinerna är relativt billiga, men på bekostnad att tillförlitligheten i maskinerna och den generella kvaliteten är lägre. Risker som generellt minimeras genom bra val av maskiner som är välservade och som regelbundet används.
Laser
Laserbearbetning är en kraftfull teknik som ofta underskattas trots teknikens fantastiska möjligheter. Med laserberarbetning är man inte lika låst till ett begränsat utbud av material som vid t.ex 3D-printing även om geometrin blir mera begränsad då laserskärare endast bearbetar material i 2D. Lasertekniken kan både hantera en stor rad av vanliga plaster så som PMMA, ABS, cellpolyeten, PET etc. men även naturmaterial så som MDF, masonit, EK och kartong. Man har möjlighet både att gravera eller skära ut arbeten som kräver hög precision och därmed kan vara svåra att hantera med andra tekniker, t.ex adhesiv-tejper och gummipackningar i komplexa former. Laser ger även möjlighet att på kort tid bygga stora geometrier genom att skära ut avancerade former av skivmaterial som sedan sammanfogas, ofta med hjälp av snitt och uttag från lasern.
Möjlighet finns även att bearbeta färg för att skapa tålig grafik på metallytor, eller flertalet kulörer i komplexa mönster på exempelvis akrylplast. Möjligheterna med laser är stora och vi jobbar ständigt med att utforska nya spännande vatten. Tveka inte med att höra av er med en förfrågan för erat projekt!
Efterbehandling
Alla modeller kan efter behov efterbehandlas. Vi utför blästring, slipning och lackering i valfri kulör. I utgångspunkt levereras prototyperna i klasserna grov, medel och fin enligt:
-Grov-standard, obehandlad till enklare lackning
-Medel-standard, ytbearbetning, samt lackning.
-Fin-standard, noggrann efterbearbetning till ett resultat som motsvarar serieproducerad produkt.
Naturligtvis är vi alltid öppna för dialog beroende på just era behov. Klasserna är endast en utgångspunkt. Efterbearbetning kräver hög grad av manuellt arbete och kan därmed riskera att överta en stor del av budgetet, tänk därför gärna en extra gång på vad som är det faktiska syftet och hur hög grad noggrannhet som är aktuellt i just vårat fall.